Matematik Bölümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Programın Amacı

Matematik tümdengelimli ve tümevarımlı akıl yürütme yollarıyla sayılar ve geometrik şekiller gibi kavramların özelliklerini ve bunların arasındaki bağıntıları inceleyen bir disiplindir.

Matematik programı matematik ilke, yöntem ve sistemlerinin analizi, geliştirilmesi ve bunların karşılıklı ilişkileri ile bu ilke ve yöntemlerin bilimsel ve teknolojik alanlara uygulanması gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.

 

 

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Matematik programında analiz, analitik geometri, fizik, soyut matematik, cebir, diferansiyel denklemler, soyut cebir ve sayılar teorisi, diferansiyel geometri, nümerik analiz, reel analiz, kompleks fonksiyonlar teorisi gibi dersler okutulur.

 

 

Gereken Nitelikler

Matematik alanında çalışmak isteyen bir öğrencinin üstün bir akademik yeteneğe, özellikle sayılarla akıl yürütme gücüne sahip olması, cebir ve geometriye ilgi duyması gereklidir.

 

 

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Matematik programından mezun olan kişiye “Matematikçi” unvanı verilir.

Matematik, saf (sırf) matematik ve uygulamalı matematik olarak iki temel gruba ayrılır. Saf (sırf) matematik alanında çalışanlar, matematik ilke, yöntem ve sistemlerinin analizi, geliştirilmesi ve bunların karşılıklı ilişkileri üzerinde çalışırlar. Uygulamalı matematik alanında çalışanlar ise matematik ilke ve yöntemlerinin bilimsel ve teknolojik alanlara uygulanması ile ilgilidirler.

 

 

Çalışma Alanları

 

Matematik programı mezunları ortaöğretim kurumlarında öğretmen, yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak çalışabilirler. Matematik eğitimi, bilgisayar alanında çalışabilmek için gerekli temel bilgi ve beceriyi kazandırdığından bazı matematikçiler kamu ya da özel kuruluşlarda bilgisayar programcısı olarak çalışmaktadır.

Uygulamalı matematik alanında yetişenler DİE, MTA, TEK, DSİ gibi resmi kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgiişlem, istatistik, iş-ticaret, sosyal ve temel bilimlerdeki araştırma alanlarında matematikçilere gereksinim duyulmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Lütfen AdBlock vb. reklam engelleyici eklentiler için sitemizi istisna olarak ekleyin veya devre dışı bırakın. Sonra sayfayı yenileyip sitemizde gezebilirsiniz.