YÖKDİL Nedir ? Nasıl Başvuru Yapılır ?

YÖKDİL Nedir?

Yükseköğretim Kurulu’nun Mart 2017’de doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde kullanılan baraj niteliğinde olan dil sınavı sürecinin iyileştirilmesi için hayata geçirilen Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nın (YÖKDİK ) kısaltmasıdır.Akademik camiayı ilgilendiren bu sınavı YÖK öncülüğünde Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle yapılmaktadır.

YÖKDİL sınav soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmakta, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmektedir.
YÖKDİL Sınavı, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; İngilizce, Arapça, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılmaktadır.

YÖKDİL Sınavına; yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

 

YÖKDİL’e başvuru nasıl yapılır?
Sınava başvuru Anadolu Üniversitesi Aday İşlemleri ekranından yapılmaktadır. sinavbasvuru.anadolu.edu.tr adresine tıkladıktan sonra Anadolu Üniversitesinin yaptığı herhangi bir sınava girdiyseniz e-posta adresiniz ve şifrenizi girdikten sonra yeşil “giriş yap” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Daha önce Anadolu Üniversitesine ait bir sınava girmediyseniz mavi “kayıt ol” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu kısımda kimlik numaranız, e-posta adresiniz gibi bilgileri girdikten sonra KAYIT OL seçeneğine tıklamalısınız . Kayıt işlemini sisteme kayıt olduğunuz e-posta adresinize gelen link kullanarak tamamlayabilirsiniz. E-posta adresinize gelen linke tıkladıktan sonra uyruk, kimlik numaranız, isim-soyisim, doğum tarihi ve şifre bilgilerinizi girdikten sonra KAYIT OL butonuna tıklayarak Anadolu Üniversitesi sistemine kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Kaydınızı başarıyla tamamladıktan sonra YÖKDİL sınavına başvuru yapabilmek için sisteme fotoğraf yüklemeniz gerekmektedir.Fotoğraf yüklerken , son 6 (altı) ay içerisinde çekilmiş bir vesikalık fotoğrafın sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Fotoğraf sizin kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmiş olması gerekmektedir. Sınav günü tanınmada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü sınav görevlilerinin, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabileceği veya sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır . Sisteme fotoğraf yükledikten sonra üst menüde yer alan askerlik bilgileri, kimlik bilgileri, iletişim bilgileri alanlarındaki bilgilerinizi kontrol etmeniz gerekmektedir. Zaten bu alanlardaki boşlukları doldurmadan sınava başvuru yapamıyorsunuz. Sistem bu noktada sizi yönlendirmektedir. Gerekli alanları doldurduktan sonra “YÖK-DİL sınavına başvur” butonuna tıklayın. Bu alanda karşınıza 8 aşamalı bir ekran çıkacaktır. Bu aşamaları tamamladıktan sonra 8.aşamada sınav ücretini online öde yap butonu çıkmaktadır. Sınav ücretini yalnızca kredi kartı ile yapabilirsiniz. Ödemenizi yaptıktan sonra “başvuru işleminiz başarıyla tamamlanmıştır” iletisi alacaksınız.

YÖKDİL sınav ücreti nedir?
Sınav ücreti 75 TL’dir.

YÖKDİL sınavında kaç soru bulunmaktadır?
YÖK-DİL sınavında 80 soru bulunmaktadır. Sorular 5 şıklıdır. Adaylar sınava giderken yanlarında kalem ve silgi götürmek zorundadır.

YÖKDİL sınav süresi kaç dakikadır?
Sınav süresi 180 dakika (3 saattir). İlk 50 ve son 15 dakika çıkış yasak

Hem YÖKDİL hem de YDS’ye girilebilir mi?
Evet. Adaylar hem YÖKDİL hem de YDS sınavına girebilir.Her iki sınavında lisansüstü eğitim, doçentlik
sınavı ve akademik yükseltme süreçleri ile sınırlı olmak üzere eşit geçerliliği olacaktır.

YÖKDİL doktora ve doçentlik puan şartı kaçtır?
Yabancı Dil Sınavında (YDS) olduğu gibi YÖKDİL sınavında da doktora başlangıcı için YÖKDİL puanı en az 55 iken doçentlik için YÖKDİL puanı az 65 olmalıdır.

Hangi alanda sınava girmem gerektiği nasıl belirlenecektir?

Her üç alanda yapılan sınavlar eşdeğer olup, adaylar kendi disiplinleri ve yetkinliklerini dikkate alarak hangi alandaki sınava girmek istediklerine kendileri karar verecektir. Elde edecekleri puan lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda alana bağlı olmaksızın kullanılabilecektir.

YÖKDİL’in geçerlilik süresi olacak mı?
YÖKDİL’in geçerliliğine ilişkin düzenlemeler YDS ile aynı olacaktır.
YÖKDİL sınavı hangi illerde yapılacak?
Sınav 30 il ve 35 merkezde yapılacaktır. Adana , Ankara -1 (Çankaya) , Ankara – 2 ( Yenimahalle , Antalya , Aydın , Bursa, Çanakkale , Çorum , Denizli , Diyarbakır , Edirne , Elazığ , Erzurum , Eskişehir , Gaziantep , Hatay , İstanbul-1 (Kadıköy,Maltepe,Ataşehir) , İstanbul-2 (Bakırköy,Bahçelievler) , İstanbul-3 (Beşiktaş,Sarıyer) , İstanbul-4 (Şişli-Beyoğlu), İstanbul-5 ( Fatih,Zeytinburnu,Esenler) , İzmir, Kars, Kayseri , Konya , Malatya , Mersin, Muğla , Sakarya , Samsun , Sivas , Şanlıurfa , Trabzon , Van, Zonguldak

Sınav başvurusunda 1 sınav merkezi başvurusunda bulunabiliniyor ve bu merkez maalesef değiştirilemiyor.

Yanınızda Bulunması Yasak Olan Nesneler 

  • Çanta, cüzdan, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalar (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşya (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlar,
  • Cep telefonu, cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, kamera, kulaklık, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, elektronik sözlük vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; metal içerikli eşyalar,
  • Her türlü kesici ve delici alet, ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler,
  •  Kâğıt, kitap, sözlük, defter, not vb. dokümanlar; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar,
  • İçecek (su hariç) ve yiyecek vb. gıda maddeleri,
  • İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlar
YÖKDİL Sınavının Değerlendirilmesi
Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecektir Adayın birden fazla cevap verdiği sorular yanlış kabul edilecektir. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle “geçersiz” sayıldığı takdirde, sınava giren adayların ilgili soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Puan hesaplamasında [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) × 100] formülü kullanılacaktır.

 

Sınav sonuçları yokdil.yok.gov.tr adresinden açıklanacaktır.

 

Sınav İtirazları 

Sınav sorularına ve sınav uygulamasına ilişkin itirazları sınav takviminde belirtilen tarihler arasında, yokdil.yok.gov.tr üzerinden çevrimiçi olarak erişilen Sınav İtiraz Formu ile yapabiliyoruz. İtirazların geçerli olabilmesi için her bir itiraz türü için ilgili sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla 10 (on) TL ödemek, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak, onaylamak çıktısını almak, imzalamak ve ıslak imzalı bu formu, üzerinde belirtilen adrese, itiraz süresi içinde ulaştırmak gerekiyor.

 

Örnek YÖKDİL Soruları

Örnek YÖKDİL Soruları – 2

5 Mart 2017 1. YÖKDİL Sınavı Soruları (%10)

YÖKDİL İnternet Sitesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Lütfen AdBlock vb. reklam engelleyici eklentiler için sitemizi istisna olarak ekleyin veya devre dışı bırakın. Sonra sayfayı yenileyip sitemizde gezebilirsiniz.