ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı Nedir ?
ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı, 2017 Güz Döneminde hayata geçirildi. Bir sanayi kuruluşu ile birden fazla üniversitenin iş birliğine gitmesi şeklinde uygulanan bir model olan programa YÖK koordinasyonunda, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi dahil oldu. Program ile sadece üniversite sanayi iş birliği değil üniversiteler arası iş birliği de hedefleniyor.
ASELSAN Akademi, teknoloji ve mühendislik alanındaki uzman ve yenilikçi yapısıyla ülkemizin savunma sanayisine katkı yapacak ve bu alandaki programların yeniden yapılandırılmasına imkan sağlayacaktır.
YÖK ile yapılan protokol kapsamında ASELSAN, üniversitelerin dış kampüsü oldu. ASELSAN ile Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında imzalanan “Lisansüstü Eğitim Protokolü” sayesinde ASELSAN çalışanları ASELSAN yerleşkesinden ayrılmadan lisansüstü eğitimlerine çalıştıkları alanlardan/projelerden gerçekleştirme imkanına kavuşmuşlardır. Bu programdan mezun olan ASELSAN personeli, ilgili üniversitenin ana kampüsündeki diplomaya eşdeğer yüksek lisans ya da doktora diplomasını almaya hak kazanacaktır.
ASELSAN AKADEMİ’de 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 168’i yüksek lisans ve 64’ü doktora olmak üzere 232 personel eğitime başlamıştır. Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde 135, Bilgisayar Mühendisliğinde 47, Makine Mühendisliğinde 45 ve Malzeme Mühendisliğinde 5 öğrenci ile eğitime devam etmektedir. Önümüzdeki yıl bu sayının 750 olması ve ASELSAN’ın dört yıl sonra doktoralı personeli oranının %10 olması hedeflenmiştir.
ASELSAN AKADEMİ’NİN KAZANIMLARI
• Yükseköğretim Kurulu onaylı üniversitelerin dış kampüsü,
• Üniversite – sanayi iş birliğine yepyeni bir boyut,
• Personelin çalıştıkları projelerden tezler yapabilmesi,
• ASELSAN’ın öz kaynaklı projelerinden doktora tezleri,
• Üniversitelerin ana kampüsünde verilen yüksek lisans ve doktora diploması,
• Ortak ders havuzu,
• Açık inovasyon ortamı,
• Aselsan’ın laboratuvar imkanlarının, tezler kapsamında programa dahil olan araştırma üniversitelerine açılması,
• Ülkemizde kritik teknolojilerin gelişimini sağlayarak, artacak askeri-sivil rekabet gücü ve Savunma alanında milli ileri/kritik teknolojilerin kazanılmasıdır.