Fizik Dersine Nasıl Çalışmalıyız ?
Sınavlarda sorulan fizik sorularını ,zorluk düzeyi bakımından 3 gruba ayırabiliriz. Soruların %25’i herkesin yapabileceği türden sorulardır. %50’si normal zorlukta , %25’i çeldiricileri biraz daha kuvvetli olan sorulardır. Buna göre , normal bir öğrenci soruların %75’ini rahatlıkla yapabilir.
Sözel ve eşit ağırlıklı puan türünden hazırlanan öğrenciler hiç endişe etmesinler . Temel kavramları öğrendikten sonra birçok soruyu çözebilecek ve fizik sorusu yapmayanlara göre avantajlı duruma geçeceklerdir.
10 Basamakta fizik dersinde başarılı olma yöntemi :
- YKS’de fizik soruları fizik konularının bir kısmını içermektedir. Bu nedenle ders çalışmak için seçilen kaynaklar sınav sistemine uygun olmalıdır.
- Okulda ya da kursta öğretmeninizin anlattığı temel kavramları ve çözdüğü örnekleri çok iyi not alarak anlamaya çalışın. Eve geldiğinizde konuları tekrar edip iyice pekiştirdikten sonra soru çözmeye başlamalısınız.
- Soru çözümüne kolaydan zora doğru ve özellikle çözümü yapılmış sorulardan başlamanız daha yararlı olacaktır. Böylece çözemediğiniz soruların çözümünü inceleme imkanınız olur.
- Daha sonra konu ile ilgili test soruları çözerek doğru ve yanlış oranlarını çıkarınız. Yanlış yaptığınız soruları yeniden ele alıp irdeleyiniz.
- Sınavlarda fizik soruları yorum ağırlıklı olduğundan dikkat ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle , dikkatsizlikten yanlış yapma oranı oldukça fazladır. Burada dikkat edilecek şey , sorunun açıklama ve esas vurgulanan kısmının çok iyi okunmasıdır.
- Altı çizili kelimelere dikkat edilmelidir. Özellikle olumsuz sorularda , kesinlikle ifade eden, ‘’ en az ‘’ , ‘’ en çok ‘’ gibi sorunun çözümünde anahtar görevini üstlenen kelimelerin altı çizilidir. Bu kelimelerin anlamlarına dikkat edilerek sorunun cevabı düşünülmelidir.
- Bazen bir olay verilip ve o olayın açıklamasında hangi ilkelerden yararlanılır diye sorulan sorularda , verilenlerin hepsi tek başına doğru olabilir. Siz , olayla ilgili olan ya da olayı açıklayan ilkeleri tespit etmelisiniz.
- Formül ezberlemektense formülü sık sık kullanarak kalıcılığını sağlayınız.
- Şekil çizimine önem verin ve gerekli gösterimleri şekil üzerinde yapın. Bu size zaman kazandıracaktır.
- Öncüllü sorularda kesin doğru veya yanlış olan şıklar elenerek doğru cevaba daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.