KYK Bursu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’nın önlisans,lisans,yüksek lisans,doktora öğrencilerine öğretim dönemlerinde 12 ay boyunca eğitim-öğretimlerine destek olmak için verdiği maddi destek olan KYK Bursu hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazıda sizlere aktarmaya çalışacağız.
- Lisans/ Önlisans : 470 TL
- Yüksek Lisans : 940 TL
- Doktora : 1410 TL
- İlk 100 bursu : 1410 TL
- İlk 100 bursu YGS-LYS (2017) de ham puanda ilk 100’e giren adaylara koşulsuz verilen başarı bursu.
KYK Burs ücretleri Ziraat Bankası üzerinden yatırılmaktadır. KYK Burs sonuçları açıklandıktan sonra ya okulunuza gelecek Ziraat Bankası yetkilileri aracılığıyla ya da Ziraat Bankası şubelerinden hesap açarak ayın belli günlerinde bursunuzu kullanabilirsiniz.Burslar TC Kimlik Numaranızın son rakamına göre sırayla yatırılmaktadır.
- T.C Kimlik No’sunun son harfi 0 olanlar her ayın 6’sında
- T.C Kimlik No’sunun son harfi 2 olanlar her ayın 7’sinde
- T.C Kimlik No’sunun son harfi 4 olanlar her ayın 8’inde
- T.C Kimlik No’sunun son harfi 6 olanlar her ayın 9’unda
- T.C Kimlik No’sunun son harfi 8 olanlar her ayın 10’unda bursunu alabilir.
KYK tarafından açıklanan Burstan Yararlanabilecek Öğrenci Şartları :
- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
- Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/şehit bekar ise bekar kardeşi , gazi çocuğu/gazi bekar ise kendisi, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
- ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler,
- Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler
burstan yararlanabilmektedir.
Vakıf Üniversitesi – İkinci Öğretim öğrencileri KYK Bursu alabilir mi ?
Vakıf Üniversitesi öğrencileri ve ikinci öğretim öğrencileri yukarıdaki şartları sağlıyorsa KYK Bursu alabilir. Onlar için ekstra şart aranmıyor.
KYK tarafından açıklanan Burstan Yararlanamayacak Öğrenci Şartları :
- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
- Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
- Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
- Yabancı uyruklu öğrenciler,
- Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
- Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler,
- Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
- Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler
burstan yararlanamazlar.
Öncelik Belgeleri :
- Şehit/Gazi çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşi/gazi bekar ise kendisi) (İlgili Kurum ve Kuruluşlardan alınacak belge),
- Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu belgelendirenler.(Tam teşekküllü Devlet Hastanesi)
- Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (KYK tarafından araştırılacaktır.)
- Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (KYK tarafından araştırılacaktır.)
- Milli futbolcular Futbol Federasyonundan alınacak belge (diğer branşlarda milli olmuş amatör sporcular KYK tarafından T.C Gençlik ve Spor Bakanlığından Milli Sporcu Belgesi.)
- Anne ve babası vefat edenler,(KYK tarafından Mernis’den alınmaktadır.)
KYK tarafından açıklanan Bursun Kesilme Sebepleri
- Başarısız olması,
- Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
- Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi,
- Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması yada öğretimine bir yıl ara vermesi,
- Öğretim kurumunun kapatılması,
- Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
- Kesin hükümle mahkum olması hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.
Burs alan öğrencilerin başarısızlık durumunda bursu ne olur ?
Öğretim kurumunca başarısız olduğu bildirilen öğrencilerin bursu kesilir ve tekrar burs verilmez. Bursu kesilen öğrencilere burslarının kesildiği tarihten itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenecek esaslara göre kredi verilebilir.
Burs almaktan vazgeçersem öğrenim kredisi alabilir miyim ?
Burs almaktan vazgeçen öğrencinin bursu, vazgeçtiği tarihten itibaren kesilir ve aynı öğretim türünde bir daha burs verilmez. Ancak bursun kesildiği tarihte öğrenim kredisi almak isterse Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kredi verilebilir.
Burs almaktan vazgeçenler hangi işlemleri yapmalı ?
KYK’dan burs almakta olan öğrenciler www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet şifresi ile Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu linkine ulaşarak burs/kredi iptal/ vazgeçti işlemini yapabilirler.
Normal öğrenim süresi içerisinde öğrencinin kredisini tekrar talep etmesi halinde, Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre normal öğrenim süresinden kalan süre kadar kredi ödenmektedir.
Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaktan vazgeçen öğrenciye tekrar burs ödemesi yapılamaz, ancak talep etmesi halinde Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre normal öğrenim süresinden kalan süre kadar tekrar öğrenim kredisi ödenir.
Kredi almaktan vazgeçen öğrenci, kredi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürede ve aylık taksitler halinde öder.
Aldığım Burs hangi durumlar olursa geri ödenir ?
- KYK gerekli gördüğü takdirde burs alan öğrencilerin belge veya durumlarını araştırabilir. Araştırma sonucunda öğrencinin belgelerinde veya durumunda gerçeğe aykırı bir hususun tespit edilmesi halinde bursu kesilir. Ödenen bursların tamamı öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, 18/01/1997 tarihli ve 22881 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre tahsil edilir.
- Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumundan en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alanların bursları, ceza aldığı tarih itibariyle kesilir. Verilen disiplin cezasının öğretim kurumunca geç bildirilmesi halinde ise cezanın verildiği tarihten sonra yapılan . Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre tahsil edilir.
- Öğrenciye burs verilmekte iken, bursun kesilmesini gerektirecek bir durum ortaya çıktığında, bursun kesilmesini gerektiren durumun gerçekleştiği tarih itibariyle bursu kesilir. Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre tahsil edilir.
Ben lisede bir sene sınıf tekrarı yaptım burs alamayacak mıyım?