YÖK Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) Nedir ?
Dersler Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) üzerinden dijital ortamda da yapılabilecek
Proje ile ABD ve Avrupa’daki birçok üniversitedeki gibi Türk üniversitelerinde de artık, öğretim üyeleri ile üniversite öğrencileri, Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) üzerinden interaktif şekilde iletişime geçerek dersleri ve projeleri yüz yüze eğitimin yanında dijital ortamda da sürdürecek. Böylece teknolojinin öğrenme süreçlerine entegrasyonu için kitlesel açık çevrimiçi dersler, açık eğitsel kaynaklar, yapay zekâ, bulut bilişim, veri madenciliği çalışmalarına öncelik verilecek.
– Projenin ön hazırlık çalışmaları yapıldı
Proje kapsamında ön hazırlık çalışması olarak öncelikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinden belirlenen 8 üniversitenin öğretim elemanlarına 2018 Kasım itibarıyla dijital ortamda 6 haftalık bir süreçte “Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve Öğretme” dersi verilmeye başlandı.
Projeye dahil olan 8 üniversiteden 850 Araştırma Görevlisi, 864 Öğretim Görevlisi, 1089 Doktor Öğretim Üyesi, 152 Doçent ve 138 Profesör ünvanlı 3 bin 93 öğretim elemanı “Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve Öğretme” dersi aldı. Derslerde, dijital dönüşümde kendilerinden beklenen rol ve becerileri, yeni öğrenme yaklaşımları, başta Açık Ders Malzemeleri ve Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler olmak üzere dijital ortam ve uygulamaları aktarıldı.
– Eğitim sadece kampüslerde sınıflarda sınırlı kalmayacak
Dünya genelinde özellikle ABD ve Avrupa’daki üniversitelerde öğretim üyeleri artık sınıf eğitiminin yanında öğrencilerine animasyonlu ve etkileşimli videolar, eğitmen videoları, ek kaynaklar ve makalelerle zenginleştirilmiş dijital ders malzemeleri de sunuyor. Z kuşağı öğrencileri artık dijital ortamda ders materyallerini de üniversitelerden talep eder hale geldi. Projenin en önemli hedeflerinden birisi de her öğretim elemanını kendi dersinin “öğretim tasarımcısı” yapmak.
– Öğretim üyeleri, öğrencileriyle dijital ortamda da buluşacak
Proje ile üniversitelere Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) ve dijital teknolojiler konusunda teknik destek verilecek. Üniversitelerde artık, öğretim üyeleri ile üniversite öğrencileri, Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) aracılığıyla iletişime geçerek dersleri ve projeleri yüz yüze eğitimin yanında dijital ortamda da sürdürecek.
– Öğrencilerin sistemde kendilerine özel bir alanı olacak
Her öğrencinin bu sistem üzerinde kendine ait özel bir sayfası olacak ve tüm dijital ders malzemeleri bu sistem üzerinden takip edilebilecek. Öğrenme yönetim sistemlerinde modül olarak yer alan öğrenme analitikleriyle öğrencinin başarısını arttırmak mümkün olabilecek. Bu bağlamda öğrenme analitikleri öğrencinin başarısı için öğrenciye, öğretim elemanına ve danışmanlara gerçek zamanlı bilgi verecek.
– Online ortamda kitaplar, videolar ve animasyonlar ders materyali olarak kullanılabilecek
Bu sistem sayesinde bir öğretim üyesi artık kitabı online ortama aktarabilecek, sanal ortamda video ve animasyonlarla desteklenmiş ders materyalleri hazırlayarak öğrencilere internet ortamında sunabilecek. Böylece öğrenciler, üniversitelerde 40- 50 dakikalık dersler dışında her ortamda öğrenmeye devam edebilecek.